مشاهده پست مشابه : فایل:: مقاله - آشنايي با آزمايشگاه زیست شناسی -میهن فایل
در کروماتوگرافی مایع (LC) ، نقش سرنگ در آغاز به عنوان یک پیپت یا دستگاه انتقال مایع است که یک sample loop ( طولی از لوله که نمونه در آن پیش از تزریق ذخیره می شود ) را پر می کند . می توان گفت که سرنگ کروماتوگرافی در تزریق نقش فعالی ندارد ، عملی که تنها پس از این که نمونه در سرنگ جا به جا شد ، انجام می شود .
همین قضیه در رابطه با اکثر دریچه های نمونه گیری گازی کروماتوگرافی های گازی ( GC ) صدق می کند ، یعنی زمانی که نمونه ی گازی به داخل ستون سرنگ کرماتوگرافیتزریق می شود از هنگامی که به درون سیستم تزریق جا به جا می شود ، جدا می شود . ولی در آنالیز GC نمونه مایع ، سرنگ کروماتوگرافی به قسمت کاملی از مسیر در طول تزریق تبدیل می شود یعنی : نمونه ، در فرم گازی یا مایع ، فورا به دنبال ورود سرنگ به مسیر ، شروع به ورود به ستون می کند .
دستگاه های مختلفی ساخته شده اند که با استفاده از یک سیستم میکروپروسسوری، دقت بالایی در سرعت و حجم تزریق انواع داروها، برای بیماران مختلف فراهم کرده است. دستگاه پمپ سرنگی جهت به کار گیری انواع سرنگ ها طراحی شده است. این دستگاه با توجه به ابعاد سرنگ استفاده شده، قابلیت تزریق مقدار معینی محلول با سرعتهای مختلف را دارا میباشد. این امر جلوی بازی های زمانی که در طول آن سطوح دارو در خون بسیار کم یا بسیار زیاد باشد را گرفته و مانع استفاده از چندین قرص می شود ( به خصوص در افرادی که مشکل بلعیدن را دارند ) . قطر سرنگ استفاده شده از طریق صفحه کلید وارد سیستم شده و دستگاه میزان دقیق را محاسبه و اعمال مینماید.
اجزا تشکیل دهنده الکترود PH یک الکترود شیشه ای و یک الکترود رفرانس می باشند. به جای یون های هیدروژن در الکترود شیشه ای پوششی از یون های فلزی وجود دارد که تعویض می گردند. که یک سطح از آن در تماس با محلول با PH ثابت است و سطح دوم با نمونه در تماس قرار میگیرد. در زمان تماس اختلاف پتانسیلی بخاطر جابجایی یون ها ایجاد می شود، که این اختلاف را توسط یک رابط فلزی که درون محلول با PH ثابت قرار داده شده اندازه می گیرند. یک پتانسیل رفرانس ثابت توسط الکترود رفرانس تولید می شود و با پتانسیل الکترود ph شیشه ای مقایسه می گردد.
اغلب وسایلی که در آزمایشگاه استفاده می شود از گروه شیشه آلات آزمایشگاهیمی باشند . انواع ظروف شیشه ای آزمایشگاهیبا جنس های مختلف در آزمایشگاه به کار می روند. انواع شیشه آلات آزمایشگاهیمزایا و معایبی دارند که بر روی تست های آزمایشگاهی اثرات مختلفی دارد. در اواسط قرن 18 میلادی لاوازیه کشف کرد که مواد شیمیایی نگهداری شده در شیشه امکان دارد به شیشه حمله کرده و باعث حل آن شوند یا سبب ایجاد تغییر در آن شوند . در اوایل قرن 19میلادی stats اعلام کرد که معرف های نگهداری شده در شیشه امکان دارد به شیشه حمله کنند ، ( مخصوصاً مواد قلیایی که در ازمایشگاه نگهداری می شوند توجه خاصی معمول شود .
شیشه کمپلسی از سیلیکات ( silicate ) می باشد . خواص شیشه آلات آزمایشگاهی بسته به نوع آنیون سیلیکات و کاتیون به کار گرفته شده در ساخت شیشه است. شیشه خالص بدون رنگ و شفاف است. اگر کاتیون های فلزی مثل آهن ( Fe3+ ) و نیکل ( Ni2+ ) و غیره به شیشه اضافه کنیم ، می توان شیشه را رنگی کرد . شیشه الات خالص مقاومت حرارتی کمی دارد و در برابر شوک حرارتی ( Thermal shock) حساس است . با اضافه کردن اکسید بور ( Boron oxid=B2O3 ) به شیشه مقاومت حرارتی آن بیشتر می شود . شیشه های بوروسیلیکات ( Borosilicate) نسبت به حرارت مقاومت دارند اما در برابر مواد قلیائی و مواد شیمیایی دیگر زیاد مقاوم نیستند .
معرفی انواع ظروف و شیشه آلات آزمایشگاهی
بشر آزمایشگاهی
بشر آزمایشگاهی یکی از شیشه آلات آزمایشگاهیاصلی و برای حرارت دادن محلول ها ، همزدن و مخلوط کردن مایعات و نگهداری محلول ها در آزمایشگاه استفاده می شود
بشر آزمایشگاهیظرفی استوانه شکل و مدرج و دارای یک شکاف در لبه برای راحتی ریختن مایعات از داخل بشر به ظرفی دیگر می باشد
بالن ته گرد
بالن ته گرد یکی از شیشه آلات آزمایشگاهی اصلی و از جنس شیشه بروسیلیکات 3.3 در آزمایشگاه ها میباشد که برای حرارت دادن به مایعات و عمل تقطیر به کار می رود.
مهمترین ویژگی بالن ته گرد (بالن تقطیر) گرد بودن ته آن است که منجر به پخش شدن شعله و حرارت در تمام نقاط بالن بصورت یکنواخت می گردد که موجب حرارت دهی مناسب به محلول درون بالن می شود و می تواند در تماس مستقیم با شعله قرار داشته باشد و دچار شکست نشود.
با این دستگاه میتوان از نمونههای قالبگیری شده در پارافین و یا اپوکسی برش هایی به ضخامت 50 نانومتر تا ۱۰ میکرون، تهیه کرد. نمونه های پیشرفته تر این دستگاه قابلیت کار در دمای نیتروژن مایع برای تهیه نمونه کرایو از سلول ها و یا پروتئین ها یخ زده و نزدیک به حالت طبیعی را دارا می باشند. میکروتوم وسیلهای است که در آزمایشگاههای بافتشناسی، پاتولوژی و یا تحقیقاتبه منظور برش بسیار ریز مواد ، که نام مقطع را بر خود دارند ، از میکروتوم استفاده می شود و کاربرد آن در زمینه ی بررسی میکروسکوپی می باشد تا به دنبال استفاده از آن ها نمونه ها به منظور مشاهده تحت پرتوی الکترونی یا نور ساطع شده ، آماده شوند .
دستگاه میکروتومابزاری است که برای کار از تیغه های الماس ، شیشه ای یا فولادی استفاده می کند و به کارگیری این تیغه ها بستگی به نوع نمونه و ضخامت مطلوب برش به دست آمده ، دارد . به عنوان مثال از تیغه های فولادی به منظور آماده سازی قطعات بافت های حیوانی یا گیاهی برای مشاهده تحت میکروسکوپ نوری و در زمینه های بافت شناسی استفاده می شود .
تعداد صفحات :2